Strah prerušen u odlaganje

Često je promena neminovna. Koliko god se mi čvrsto držali postojećeg stanja i odbijali da krenemo dalje, kada se desi promena iznutra naše polje je već izmenjeno i traži svoj spoljašnji izraz.

Tada na scenu stupa stari poznati strah. Ako je intezitet straha blaži možemo ga osetiti kao nelagodnost ali ipak činimo akciju. Ako je intezitet jači, strah može biti prerušen u odlaganje. Na primer, vi odlično znate koji koraci bi vas odveli na sledeći nivo ali uporno odlažete da te korake i izvedete. Tu se pojavljuju različita opravdanja. Govorimo da nemamo vremena za to, da nije pravi trenutak, da nismo dovoljno spremni… i što je čovek inteligentniji to se izgovori čine zaista opravdanim. Međutim, ispod te vrste prokrastinacije vrlo često leži ništa drugo do strah.

Meridijanske tehnike koje izučavamo u okviru Energetske psihologije mogu nam pomoći da jako brzo energiju straha oslobodimo, da pokrenemo tok energije i uvedemo prijatnije emocije. Kako ima više pristupa i svaki individualni rad je posebna priča, ja bih ovde ponudila jednostavnu tehniku tapkanja tačke K27 koja stimuliše rad meridijana bubrega.

Dozvolite prstima da lagano skliznu sa ključne kosti na mala udubljenja koja se nalaze ispod. Možete tapkati sa jedne strane, ili obe strane istovremeno. Ja preporučujem da par dana date sebi za upoznavanje sa ovim tačkama i da pratite reakcije vašeg tela. Nekada se može desiti da osetite bol, ili da primetite kako vam energija striju niz noge. Nekada postoji blokada koja se može aktivirati tapkanjem pa možete osetiti i blago probadanje ili trnjenje u nekom delu tela.

Tapkanjem dolazi do smirenja i podizanja energije. Ako postoji neka veća blokada ,važno je prvo prihvatiti situaciju takva kakva je. Prihvatiti i osetiti taj svoj strah. Na primer, možda imate strah da izađete na ispit. Dok tapkate, ponavljajte afirmaciju :

Iako imam strah od izlaska na ispit, ja duboko i u potpunosti prihvatam ovu situaciju.

Izmerite intezitet straha na skali od 1 do 10.

Ponovite:

Iako imam ovaj strah i bojim se da neću položiti ,ja duboko volim i prihvatam sebe.

Duboko udahnite i izdahnite. Posle 2,3 minuta tapkanja i prihvatanja videćete da je intezitet straha opao ili potpuno nestao.Tada je dobro, kada već osećate olakšanje, uvesti pozitivnu izjavu koja će popuniti prostor koji je sada slobodan. Ponovo tapkate i uvodite izjavu:

Sada biram da se osećam bezbedno i sigurno dok izlazim na ovaj ispit.

Rad na ovom meridijanu je fantastičan i često se kombinuje sa ostalim meridijanima, jer je ponekad situacija složenija i ima više slojeva, međutim, samo tapkanje na tačku K27 će učiniti čuda za nivo stresa koji osećate i umiriti vas svaki put kada se suočavate sa nečim novim ili potencijalno stresnim.

Ova efikasnost je jedan od razloga zašto ja volim i proučavam Energetsku Psihologiju. Ima toliko dobrih vežbi koje vam realno oduzimaju 5 minuta vremena a čine čuda sa vašom energijom.

Hvala što me pratite i ovde,

Volim Vas

Marina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s