Šta znači preuzeti 100% odgovornosti za svoj život?

Ponovo slušam audio knjigu The Success Principles (by Jack Canfield) i neverovatno koliko istine leži u samom uvodu – preuzmi 100% odgovornosti za svoj život. Pre par godina sam takođe čitala i slušala ovakve knjige ali sam samo delimično mogla da primenim ono što sam čula.

http://Fotografija brenda Nina Uhlíková

Ponekad je lakše reći nekom da je odgovoran za sve čemu svedoči u životu nego zaista objasniti kako se to preuzima odgovornost – pogotovu ako i sam nisi iskustveno prošao kroz to. Treba biti stvarno hrabar pa se svesno odlučiti za preuzimanje odgovornosti. To od vas traži da budete spremni za promene koje će uslediti, za pomeranje tla pod nogama i za neudobnosti koje su obavezne na samom početku.

Lako je prebaciti odgovornost na nekog ili nešto drugo, naročito okriviti roditelje ili okolnosti kojima smo svedočili u detinjstvu za ono što danas živimo iako mi već odavno nismo to malo dete i možemo potpuno sami da donosimo odluke. Prošlost odavno nema veze sa nama osim ako tu vezu sami ne održavamo iznova puštajući davno snimljeni film u našoj glavi. Mi svakodnevno puštamo te filmove. Iznova vrtimo iste slike. A očekujemo da se nešto promeni.

Formula koju nam Jack Canfield daje zaista deluje ako je iznova primenjujemo – Ako vam se ne sviđa određeni rezultat promenite odgovor na datu situaciju. Uradite nešto drugo. Pustite neki drugi film u vašoj glavi, promenite navike koje vas ograničavaju, bolje iskomunicirajte sopstvene potrebe ili jednostavno naučite da prihvatite da ne znate sve i da je možda trenutak da potražite pomoć. Ne morate sve sami.

Prvi korak je kod mene lično zahtevao da se oslobodim tuđeg mišljenja. Da počnem drugačije da se ponašam. Nisam ni znala koliko me to ograničava. Sve dok nisam poželela da snimam videa i objavljujem ih na YT. Da nisam tada pisala svoj dnevnik ne bih verovala šta sve može da se pojavi u mom umu. Toliko ograničavajućih uverenja koje sam dan za danom zapisivala i kada sam posle par dana sela i videla šta sam pisala u dnevniku spoznala sam koliko su to zapravo potpune laži koje samoj sebi pričam, opravdavam se i samu sebe sprečavam da idem dalje. Laži koje su me mesecima držale i vrtele u krug. Odlično sam znala da je vreme za nešto novo, osećala to celim svojim bićem ali energija je bila zarobljena. I tek nakon tog svesnog prepoznavanja uspela sam da sve te stvari izložim svetlu. I da povratim svoju moć. Nije bilo lako doneti drugačije odluke. Ali i te kako je osnažujuće kada se jednom pokrenemo.

Preuzimanje odgovornosti je vraćanje sopstvene moći. Vraćanje sopstvene energije nazad sebi. Sva ta energija koja je ležala zarobljena u našim prošlim iskustvima, izmišljenim scenarijima, i nekim čudnim filmovima koje često nismo mi sami snimili nego smo uzeli od drugih – ta energija se vraća nazad a mi smo konačno spremni da raširimo krila i pustimo se. Jer preuzimanje odgovornosti daje i potpunu slobodu da poletimo u bilo kom smeru da odlučimo. We choose.

http://Fotografija brenda IvaCastro

Hvala što me i ovde pratite.

Volim vas.

Marina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s